fbpx

De 10 mooiste plekken van Indonesië

Het eilandland Indonesië is de thuisbasis van enkele van de mooiste plekken op aarde. Van de weelderige regenwouden tot de adembenemende stranden, Indonesië heeft voor elk wat wils. Daarom hebben wij voor jou de 10 mooiste plekken van Indonesië op een rijtje gezet.

Indonesië is een land met een diverse cultuur en deze diversiteit is terug te zien in de verschillende landschappen. Het heeft een betoverend regenwoud waar veel dieren en planten leven. Het heeft heilige tempels die zijn gebouwd door oude beschavingen. Het land heeft prachtige vulkanen die altijd actief zijn en een prachtig landschap produceren voor de mensen die in de buurt wonen. Indonesië heeft ook een overvloedige zee, die de thuisbasis is van veel zeeleven en die voedsel levert aan de mensen die in Indonesië wonen.

Hier zijn de 10 mooiste plekken van Indonesië:

1. Tobameer

Het Tobameer is het grootste vulkanische meer ter wereld en ligt op het eiland Sumatra, Indonesië. Het is ongeveer 75.000 jaar geleden ontstaan na een enorme vulkaanuitbarsting.

De watervallen bevinden zich aan de oostkant van het Tobameer en worden gevormd door het water dat in een reeks watervallen uit dit meer stroomt. Het meer is het grootste van Indonesië en het op één na grootste van Zuidoost-Azië. De watervallen heten de Sipiso-Piso Waterfall en hebben een hoogte van ongeveer 150 meter.

Er zijn zoveel dingen te doen en te zien rond het Tobameer. U kunt naast de Sipiso-Piso-waterval bezoeken, ook naar de berg Sibayak wandelen of een boottocht rond het meer maken.

2. Kawah Ijen

De Kawah Ijen-vulkaan is een stratovulkaan die op een hoogte van 2769 meter staat en een zeer zuur meer in zijn krater bevat. Het is gelegen in het Ijen-vulkaancomplex, dat de berg Merapi en de berg Ijen omvat. Het meer in de krater, ook wel bekend als het “Blue Fire Lake”, is een van ’s werelds meest zure watermassa’s.

Het meer is een van de twee zure meren ter wereld en heeft de hoogste concentratie zwavelzuur in elk tot nu toe gemeten waterlichaam. Het andere zure meer ligt op de berg Nyiragongo in de Democratische Republiek Congo.

Kawah Ijen is één van de 10 mooiste plekken van Indonesië
Kawah Ijen (Foto door Maxime LEVREL)

Kawah Ijen is een populaire toeristische attractie in Indonesië omdat het toeristen de kans biedt om te zien hoe de natuurlijke wereld tegelijkertijd zowel mooi als dodelijk kan zijn. De zwavelmijnwerkers die hier werken, worden blootgesteld aan hoge niveaus van zwaveldioxide en andere giftige gassen, maar ze worden goed betaald voor hun werk.

Het zwavelzuur van Kawah Ijen heeft de pH-balans verlaagd en een giftige omgeving gecreëerd voor de meeste levensvormen. Bezoekers zijn verplicht beschermende kleding te dragen, waaronder maskers, laarzen, handschoenen en een veiligheidsbril, voordat ze het kratergebied betreden.

Het Kawah Ijen-vulkaancomplex heeft drie bergen: de berg Merapi, de berg Bromo en de Kawah Ijen zelf. De laatste twee zijn stratovulkanen, terwijl Mount Merapi een samengestelde vulkaan is met zijn laatste uitbarsting in 2006.

3. Krakatau-eilanden

Krakatau-eilanden, Indonesië is een geweldige plek om te bezoeken.

De Krakatau-eilanden zijn een groep eilanden in de Straat van Soenda tussen Java en Sumatra, Indonesië. De eilanden maken deel uit van de Sunda-keten die zich uitstrekt van Java tot Sumatra en omvatten de twee belangrijkste eilanden Krakatoa en Rakata.

Het is tevens de thuisbasis van de prachtige Krakatau-vulkaan. Krakatoa is een slapende vulkaan waarvan de uitbarsting in 1883 een van de meest gewelddadige uitbarstingen in de geschiedenis was. De explosie werd gehoord tot in Perth, Australië (meer dan 5.000 mijl verderop). Behalve dat het over de hele wereld werd gehoord, produceerde het genoeg as om een gebied te bestrijken dat 10 keer groter was dan New York City en werd het gevoeld door mensen op meer dan 2000 mijl afstand.

Deze vulkaan is een geweldige plek om te bezoeken.

4. Nationaal park Komodo

Komodo National Park is een natuurreservaat in Indonesië. Het is gelegen op het eiland Flores en Sumbawa. Het werd opgericht in 1980 en heeft een oppervlakte van 1.800 km2.

Een bezoek aan Komodo National Park is een once-in-a-lifetime kans om enkele van ’s werelds meest angstaanjagende roofdieren, zoals de Komodovaraan, te zien terwijl je weelderige regenwoudhabitats en witte zandstranden verkent.

Het National Park Komodo is één van de 10 mooiste plekken van Indonesië
Komodo National Park is een once-in-a-lifetime kans om enkele van ’s werelds meest angstaanjagende roofdieren, zoals de Komodovaraan, te zien. (Foto door Tom Fisk)

Komodo National Park biedt veel meer dan alleen spannende ontmoetingen met gigantische reptielen. Het park beschikt ook over weelderige regenwoudhabitats en witte zandstranden die perfect zijn om te zwemmen met schildpadden, te snorkelen of te duiken tussen koraalriffen.

Als je op zoek bent naar avontuur, zal Komodo National Park je niet teleurstellen – het park herbergt meer dan 3.000 plantensoorten en 400 diersoorten die leven in de ongerepte natuurlijke omgeving.

Komodo National Park is een van de populairste toeristische bestemmingen van Indonesië en trekt jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers.

5. Bali-eiland

Bali is een tropisch eiland in Indonesië en wordt ook wel het eiland van de goden genoemd. Het wordt begrensd door adembenemende natuurlijke schoonheid en u vindt er een ontspannend wit zandstrand. Bali heeft veel toeristische bestemmingen, van de surfstranden tot de vulkaanheuvels.

Het eiland herbergt ook vele tempels en andere religieuze plaatsen waarvan de Balinezen geloven dat ze heilig zijn. Een daarvan is Pura Tanah Lot, die alleen kan worden bereikt door over een lange houten brug te lopen die het met het land verbindt.

Ook heeft het eiland veel mooie stranden, zoals Kuta Beach, Seminyak Beach en Jimbaran Bay.

Het is een perfecte bestemming voor wie op zoek is naar rust. De mensen die op Bali wonen zijn zo aardig dat ze je het gevoel geven dat je er altijd al thuishoorde.

Het eiland Bali valt zeker onder één van de 10 mooiste plekken van Indonesië
Deze foto en blog hoofdfoto door Stijn Dijkstra

6. Bromo Tengger Semeru National Park

Het Bromo Tengger Semeru National Park is een nationaal park in Oost-Java, Indonesië.

De echte schoonheid van dit nationale park ligt in de zonsopgang, wanneer de toppen van Mt. Bromo, Mt. Batok, en op de achtergrond torenhoge Mt. Shem weerkaatsen op de zee van wolken eronder en een prachtig beeld creëren dat je nooit zult vergeten.

Het Bromo Tengger Semeru National Park is één van de 10 mooiste plekken van Indonesië
Het Bromo Tengger Semeru National Park (Foto door Capung Purnomo )

Dit nationale park herbergt veel verschillende soorten dieren, planten en schimmels – waardoor het een geweldige plek is om te verkennen voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en dieren in het wild. Het staat dus voornamelijk bekend om zijn natuurlijke schoonheid en de vulkanen die boven het oppervlak uitstijgen. Het park is opgericht in 1991 en heeft een oppervlakte van 1.600 km².

7. Raja Ampat

Raja Ampat is een afgelegen archipel in Indonesië, gelegen in de Koraaldriehoek. Het is een van de meest biodiverse regio’s op aarde en de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest ongerepte koraalriffen.

Het gebied herbergt meer dan 1500 vissoorten en 600 koraalsoorten, evenals ’s werelds grootste project voor het behoud van de zee. Er zijn ook volop mogelijkheden om te snorkelen, eilandhoppen en vogels kijken.

De archipel is in 2014 door Indonesië uitgeroepen tot beschermd zeegebied. De Indonesische regering heeft ook verklaard geen nieuwe mijnbouwvergunningen voor natuurlijke hulpbronnen binnen Raja Ampat te zullen afgeven.

Raja Ampat is een uitstekende bestemming en één van de 10 mooiste plekken van Indonesië
Raja Ampat is een uitstekende duikbestemming om dichtbij de koraalriffen te komen. (Foto door Tom Fisk)

Raja Ampat is een uitstekende bestemming voor diegenen die graag de ongerepte natuur verkennen en dicht bij de koraalriffen willen komen. Het gebied beschikt over meer dan 2.500 eilanden met meer dan 600 koraalriffen. Dit maakt Raja Ampat tot een van de beste duikbestemmingen ter wereld.

8. Seram Island

Seram is een eiland in de Molukken, in Indonesië. Het is een van de meest afgelegen gebieden van Indonesië. Seram is het grootste eiland in de provincie Molukken. De hoofdstad en grootste stad van het eiland is Ambon City.

Het Manuela National Park is een uitstekend gebied om te wandelen als je van bergen, jungle en vele endemische vogelsoorten en dergelijke houdt.

Het park werd in 1993 opgericht om bossen te beschermen tegen houtkap en jacht door een toevluchtsoord te bieden voor dieren in het wild, waaronder bedreigde diersoorten zoals de Seramvleerhond, Tanimbar cuscus, Molukse vleerhond, kasuaris, neushoornvogel, waterhoen met witte borst enz.

9. De Gili-eilanden, het eiland Lombok

Gili-eilanden, het eiland Lombok, Indonesië is een van de 10 mooiste plekken van Indonesië om te bezoeken. Het grootste eiland, Gili Trawangan, is gezegend met ongelooflijke stranden. Met hun kristalheldere water en witte zandstranden zorgt dat voor de perfecte Instagram-foto.

Dit is de beste plek om een vakantie door te brengen als je wilt genieten van een ontspannende tijd, weg van alle stress van het leven.

De Gili-eilanden, het eiland Lombok is van de 10 mooiste plekken van Indonesië
Foto door Stijn Dijkstra

Gili-eilanden zijn drie kleine eilanden voor de kust van Lombok, Indonesië. Het grootste eiland, Gili Trawangan, is gezegend met ongelooflijke stranden. Ga naar Sunset Beach voor de perfecte Instagram-foto.

De Gilis staan bekend als de thuisbasis van enkele van de zachtaardigste zeedieren: schildpadden. De kans is groot dat je bent opgegroeid met het kijken naar deze wezens op tv en ervan droomde om ze persoonlijk te zien. Maar wist je dat je er ook echt mee kunt zwemmen?

Een reis naar de Gilis is niet compleet zonder te zwemmen met deze prachtige dieren, dus we raden aan om een boottocht te maken waarbij je kunt snorkelen met het schitterende zeeleven in hun natuurlijke habitat.

De Gilis staan bekend als de thuisbasis van enkele van de zachtaardigste zeedieren: schildpadden. De kans is groot dat je bent opgegroeid met het kijken naar een Disney-film over hen, en misschien zelfs een schildpad als huisdier had.

Maar de Gili’s zijn meer dan alleen schildpadden en zonneschijn – ze herbergen ook een verbazingwekkend scala aan zeeleven, waaronder kleurrijke koraalriffen en reuzenschelpen.

10. Sumba

Sumba is een relatief onontgonnen eiland in het zuiden van Flores. Dit betekent echter niet dat Sumba overgeslagen moet worden. Het eiland herbergt vele unieke en prachtige culturen, waaronder de Sape-bevolking en hun rijke geschiedenis.

De cultuur op het eiland is anders dan in andere delen van Indonesië. Zo spreken de mensen hun eigen taal, die verwant is aan andere talen in Oost-Timor. Er zijn ook veel interessante tradities die exclusief zijn voor dit deel van Indonesië, bijvoorbeeld het gebruik van traditionele trommels tijdens ceremonies of begrafenissen.

Er zijn veel redenen waarom je Sumba zou moeten bezoeken als je tijd hebt tijdens je reis naar Indonesië. De belangrijkste reden is dat je hierdoor een kant van de Indonesische cultuur kunt zien die je anders niet zou kunnen ervaren.

Sumba kan worden omschreven als een plek met veel verborgen schatten voor degenen die bereid zijn het te verkennen. De stranden behoren tot de beste van Indonesië en de duiklocaties behoren tot de meest ongerepte van het land.

Sumba is een eiland dat meer aandacht verdient van toeristen die Indonesië en zijn natuurlijke schoonheid willen ontdekken


Diverse reisorganisatie bieden fantastische reizen naar Indonesië aan. De volgende organisaties bieden deze reizen aan. Ondermeer Djoser, ShoestringTUI, Sawadee, 333Travel en Koning Aap. Klik op desbetreffende reisorganisatie om de ervaringen te lezen van andere reizigers.

De 10 mooiste plekken van Indonesië

Dit artikel is een samenvatting van de 10 mooiste plekken van Indonesië, inclusief de beste plaatsen om te bezoeken.

Indonesië is een divers land met schitterende stranden, adembenemende regenwouden, vulkanen en meer. Wil je op vakantie naar Indonesië dan geeft dit artikel je een aantal geweldige ideeën over waar je heen moet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *