fbpx

Wat je moet weten over een vakantie in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, een van de verbluffend mooie en diverse landen ter wereld, trekt zowel lokale als internationale toeristen aan met zijn prachtige landschappen, avonturen, stranden en over het algemeen gemakkelijke manier van leven. Het land is bijzonder omdat het een verscheidenheid aan attracties biedt.

Met zijn geweldige mix van inheemse cultuur en invloeden uit Europa, Noord-Amerika, India en andere Afrikaanse landen komt het tegemoet aan ieders vreemde behoeften. Dit maakt het een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Afrika.

Dit gezegd hebbende, hebben we een lijst voor jou samengesteld over wat je kan verwachten en wat je moet weten over een vakantie in Zuid-Afrika.  Of als je voor de eerste keer Zuid-Afrika bezoekt.

Wat zijn de mooiste plekken in Zuid-Afrika die je moet bezoeken?

Hieronder een kort overzicht van enkele hotspots die je niet mag missen. Het Kruger National Park, waar buffels en olifanten leven, is een van de verschillende culturele haltes in Zuid-Afrika. Maar je zou ook de kustlijn van Durban in KwaZulu-Natusl tot Kaapstad in West-Afrika als reis kunnen maken. Kortom hier zijn de mooiste plekken in Zuid-Afrika die je moet bezoeken.

Het Kruger National Park

Wat zeker niet op je avontuur moet ontbreken is zonder twijfel het Kruger National Park. En dit is de plek waar je de beste Wildlife Safari kan ervaren. Met 20.000 km2 is Kruger het oudste en grootste nationale park wat Zuid-Afrika rijk is. Je kan het vergelijken qua oppervlakte met de helft van Nederland.

Het is naast “The Big 5” het thuis van honderden diersoorten. Je kan hier dus ook gerust op “Safari” vakantie met vele luxe lodges, privé tours of georganiseerde dag tours. Wanneer je Kruger Park wil bezoeken is dit goed te combineren met de Panorama Route en Blyde River Canyon.

Kruger National Park is het oudste en grootste nationale park wat Zuid-Afrika rijk is.
Kruger National Park is het oudste en grootste nationale park wat Zuid-Afrika rijk is. Foto door Iurii Ivashchenko

Kaapstad

Als er een plaats is in Zuid-Afrika die je absoluut gezien moet hebben dan is het Kaapstad. Het is de oudste Europese nederzetting in Zuid-Afrika. De in omstreeks 1652 opgerichte stad wordt ook vaak aangeduid als de Moeder Stad “Mother City”.  Het is lastig om in een paar woorden Kaapstad te omschrijven.

Deze stad heeft een enorme mix van inheemse cultuur en invloeden uit Europa, Noord-Amerika, India en andere Afrikaanse landen en komt het veruit tegemoet aan ieders vreemde behoeften. Bezoek onder meer: Victoria, Table Mountain, Signal Hill, Lion’s Head, Robben eiland en de Nationale Botanische Tuinen.

De kustlijn van KwaZulu-Natal en Durban

Je zou op vakantie in Zuid-Afrika aan het volgende avontuur ten minste 2 weken moeten besteden namelijk het verkennen van de kustlijn van KwaZulu-Natal vanuit Durban via kustdorpen zoals Uvongo of Port Edward naar Nature Marine Park. Waar je ook een dag of twee naar de riffen kunt duiken.

En Durban…? Deze stad is een “must see” wanneer je in deze regio bent. Je kan hier het strand bezoeken en rondslenteren op “The Golden Mile” of de UShaka Marine World en de botanische tuinen bezoeken.


De Zuid Afrikaanse Wijnregio: Stellenbosch en Franschhoek.

Wellicht minder avontuurlijk voor sommige maar voor wijnliefhebbers zeker de moeite waard. Zuid-Afrika is ook beroemd om haar wijnen. Je kan haar wijnvelden bezichtigen in de schitterende streken Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Het is relatief dichtbij Kaapstad en daarom eenvoudig te bezoeken. Aanrader is Franschhoek met haar witte huizen en heuvelachtige landschap.

Praktische reistips voor wanneer je Zuid-Afrika bezoekt.

Er zijn duizenden plaatsen die een bezoeker in elk land wil zien en ervaren. Of iemand een stad wil verkennen, cultuur van het land wil ervaren, een aantal wilde safari’s in het Krugerpark of Kaapstad wil meemaken, is aan hen. Reizigers hebben nu een overvloed aan opties om zich voor te bereiden op hun reis met nauwkeurige informatie over wat ze kunnen verwachten bij een bezoek aan Zuid-Afrika.

Hier zijn enkele praktische reistips Wat je moet weten over een vakantie in Zuid-Afrika:

Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om aan alle onderstaande vereisten te voldoen. Maak anders een goede checklist ter ondersteuning.

 • Visumvereisten variëren afhankelijk van het land dat je van plan bent te bezoeken en de nationaliteit. Controleer voor vertrek de visumvereisten door jezelf voldoende tijd te geven om aan alle noodzakelijke vereisten te voldoen. 
 • Controleer of dat je al je reisverzekering(en) op orde hebt.
 • Als je ’s nachts townships of steden gaat verkennen, opletten en houd je hoofd erbij “dit is niet zoals thuis”. En let op zakkenrollers.
 • Bewaar jouw belangrijke documenten op één plek en draag deze samen met jouw telefoon altijd op je lichaam.
 • Bovenstaande geldt natuurlijk voor jouw portemonnee. Het is raadzaam om te kiezen voor creditcards met chip en pin.
 • Als je van plan bent om te zwemmen, neem dan zwemkleding en waterschoenen mee. Uiteraard is dit afhankelijk van de locatie.
 • Het is raadzaam om een boek of iets anders mee te nemen om jezelf bezig te houden, aangezien er niet veel musea in Zuid-Afrika zijn.
 • Breng insectenwerende middelen mee, want muggen kunnen wijdverbreid zijn en bijten, zelfs in stedelijke gebieden.
 • Breng zonnebrandcrème mee en blijf gehydrateerd, want het kan overdag (in de zomer) erg heet worden in de steden, stranden en binnenland.

Wat is de beste tijd om naar Zuid-Afrika te gaan?

Het klimaat van Zuid-Afrika maakt het land een bestemming om het gehele jaar door te bezoeken. Elk seizoen heeft wel wat. Samengevat, het regenseizoen in Oost-Afrika valt samen met het natte seizoen in Zuid-Afrika.

Het klimaat in Zuid-Afrika is gematigd langs de kust en varieert van subtropisch langs de oostelijke helft van het continent tot tropisch in het zuidoosten, waar het grenst aan Oost-Afrika.

De beste tijd om naar Zuid-Afrika te gaan wanneer je het Kruger Park zou willen bezoeken is de periode tussen mei en oktober.

Het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika is warmer dan wat je zou verwachten voor zijn breedtegraad met een gemiddelde maxima in juli van 24 graden Celsius.

Is Zuid-Afrika gevaarlijk om op vakantie te gaan?

Veiligheid ter plekke is belangrijk over wat je moet weten over een vakantie in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is zeker niet de veiligste bestemming in de wereld om naar toe te gaan. Het heeft een hoog misdaadcijfer. Maar wanneer je oplet en geen onnodige risico’s neemt (zoals bijvoorbeeld townships in de nachten gaat bezoeken) zal er weinig gebeuren. Misdaden waar toeristen bij betrokken zijn komen niet heel vaak voor.

Is Zuid-Afrika duur om op vakantie te gaan?

Nee, Zuid-Afrika is geen dure bestemming om op vakantie te gaan. Het vliegticket zal je grootste kostenpost zijn. Uiteraard kan je een vakantie zelf zo duur maken als je wilt. Het hangt voornamelijk af van je reisduur en wensen. Maar de accommodaties, uiteten en activiteiten zijn over het algemeen betaalbaar.

Welke reisorganisaties bieden reizen aan naar Zuid-Afrika

Uiteraard is er verschil tussen de diverse aanbieders maar de volgende reisorganisaties mogen zich zeker wel Afrika Specialist noemen:

 1. Sawadee – gespecialiseerd in (groeps)reizen naar o.a. Afrika
 2. Afrika reisopmaat.nl – avontuurlijke privé rondreizen door Zuid-Afrika
 3. Shoestring – speciale single reizen en unieke rondreizen
 4. 333 Travel –  individuele reizen op maat 
 5. Koning Aap – Groeps- en familiereizen waarbij het beleven van authentieke en bijzondere reiservaringen centraal staat.
 6. Van Verre – individuele (rond)reizen op maat

Eindoordeel over een vakantie in Zuid-Afrika

Dit artikel heeft je een beeld gegeven over wat je moet weten over een vakantie in Zuid-Afrika. Er is verteld over de mooiste plekken in Zuid-Afrika die je moet bezoeken, zoals de steden Kaapstad en Durban. Ook heb je in dit artikel de praktische reistips kunnen lezen voor wanneer je Zuid-Afrika bezoekt waaronder de kosten, de veiligheid en het visum.

Wij staan altijd open voor aanvullingen. Mocht je nog meer tips hebben laat ze achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *